• Rower – film o pasji, niepełnosprawności i RaceRunning Rower – film o pasji, niepełnosprawności i RaceRunning

> Aktualności > Z ostatnich startów

Z ostatnich startów

Walczyli w Krakowie, pokazali klasę na Memoriale Kamili Skolimowskiej

Kraków

W dniach 21 – 23 sierpnia zawodnicy Złotowianki brali udział w 48. Paralekkoatletycznych Mistrzostwach Polski w Krakowie. Po rewelacyjnym rozpoczęciu krajowego championatu, jakim było zdobycie 3 złotych, 2 srebrnych oraz 2 brązowych medali w biegach na 100 metrów, w kolejnych dniach zawodnicy Złotowianki również odnieśli sukcesy.

W kategorii kobiet na 100 m najlepsza była Magdalena Andruszkiewicz, trzecia była Wiktoria Kontek, 4. – Daria Sadokierska, 5. – Paulina Wróblewska. W klasie RR1 Mistrzem Polski w biegu na 100 m został Artur Krzyżek, przed Patrykiem Krause, 6. miejsce zajął Dominik Gorząd. W klasie RR2 po najcenniejszy kruszec sięgnął Sebastian Schulz, brąz zdobył Mateusz Szymański, 4 miejsce zajął Wiktor Florys, a 5 był Tomasz Wojewoda.

W zmaganiach na 200 metrów wśród kobiet znowu triumfowała Magdalena Andruszkiewicz. Paulina Wróblewska zajęła trzecią lokatę.

Konkurencje na 200, 400 oraz 800 metrów odbywały się w łączonych klasach mężczyzn. Najlepiej z „naszych” wypadł Sebastian Schulz (klasa RR2), zajmując 4. lokatę. Pozostałe miejsca „naszych” to: 7. Mateusza Szymańskiego-Skoniecznego, 8. Wiktora Florysa, 9. Tomasza Wojewody (wszyscy RR2). Podczas zmagań na 800 metrów na starcie stanęło dwóch zawodników Złotowianki: rekordzista świata na tym dystansie Patryk Krause zajął tym razem 4. miejsce, a oczko niżej był debiutujący Artur Krzyżek.

W startach na 400 metrów znowu zwyciężyła Magdalena Andruszkiewicz. Patryk Krause bieg na 400 metrów mężczyzn rozpoczął pechowo – uległ kraksie. Zadziwiając wszystkich nasz zawodnik, nieco poobdzierany, wstał i ukończył rywalizację. Po upadku Patryka na mokrej bieżni Sebastian Schulz zafundował wszystkim piękny i zacięty finisz o pierwsze miejsce. Przegrał o błysk szprychy z Kacprem Olechem z Zamościa (RR3). Artur Krzyżek był 4., Mateusz Szymański-Skonieczny – 5., a Patryk ostatecznie 6.

Zawodnikom Złotowianki towarzyszyli trenerzy: Paulina Klaczyńska, Łukasz Misiuro, Ksenia Matuszak, Aleksandra Cybulska i Magdalena Wójkiewicz

Chorzów

Miniony weekend z kolei nasi zawodnicy i trenerzy spędzili w Chorzowie na Memoriale Kamili Skolimowskiej.

Rzut oszczepem i pchnięcie kulą mężczyzn były największym wydarzeniem 11. Memoriału Kamili Skolimowskiej, jaki odbył się na Stadionie Śląskim w Chorzowie. Zawodnicy Złotowianki, wraz z innymi niepełnosprawnymi lekkoatletami, pokazali, że niepełnosprawność nie przeszkadza w uprawianiu sportu. Tradycyjnie w Chorzowie pobiegli na ….. m. Przed i po swojej konkurencji mogli podziwiać z bliska rywalizację najlepszych lekkoatletów Polski, Europy i świata. Niemiec Johannes Vetter uzyskał drugi wynik w historii rzutu oszczepem (97,76 m). Maria Andrejczyk, rekordzistka Polski w rzucie oszczepem i czwarta zawodniczka igrzysk olimpijskich w Rio de Janeiro, rzuciła 65,70 m. To jej drugi wynik w karierze i jednocześnie nowy rekord mityngu.

W pchnięciu kulą mężczyzn Amerykanin Crouser rzucił 22,70 m. Prawie metr bliżej pchnął drugi w zawodach rekordzista Polski Michał Haratyk – 21,78 m. Konrad Bukowiecki był czwarty (20,88 m).

Poza nimi nasi raceranerzy dopingowali w biegu na 1500 metrów Sofię Ennaoui, w skoku o tyczce Piotra Liska, w rzucie młotem Pawła Fajdka, a w rywalizacji pań na 400 metrów Justynę Święty-Ersetic.

Po raz kolejny Fundacja Kamili Skolimowskiej, która nas na Memoriał zaprosiła i nasz pobyt w Chorzowie opłaciła, przygotowała wydarzenie na najwyższym poziomie. Dziękujemy!

Leszczyńska, fot. Adrian Stykowski/ PZSN „Start”, Grzegorz Buśko